Chocolate Day


De dorpsgemeenschappen Adjeikrom en Akwadum zijn leuke kleinschalige bestemmingen op het gebied van cacao in Ghana. Deze zijn opgenomen in de reisgids Ervaar Ghana.


Op 'onze' Valentijnsdag geven we rozen en bonbons aan onze geheime liefdes. Ghana viert die dag een heel ander feestje: 14 februari is daar de nationale feestdag voor chocolade!

Nederlandse, Belgische en Duitse bedrijven maken chocolade van Ghanese cacao, want Ghana is de eennagrootste cacao-producent van de wereld. Ghana zou graag haar eigen cacaoverwerkende industrie willen uitbouwen, maar dan moet de binnenlandse vraag wel omhoog. Nu denken veel Ghanezen nog dat je in Ghana geen chocolade kunt maken. Sinds 2007 zet Ghana dus chocolade in het zonnetje!

Andere feestdagen in Ghana zijn:
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Onafhankelijkheidsdag (6 maart)
- Goede Vrijdag (wisselend)
- Paasmaandag (wisselend)
- Dag van de Arbeid (1 mei)
- Dag van de Afrikaanse Eenheid (25 mei)
- Dag van de Revolutie (4 juni)
- Dag van de Republiek (1 juli)
- Suikerfeest (wisselend)
- Offerfeest (wisselend)
- Dag van de Boeren (5 december)
- Kerst (25-26 december)

Dr. Kwame Nkrumah
In 2010 zullen er rond onafhankelijkheidsdag, de dag van de revolutie en de dag van de republiek extra feestelijkheden zijn. In 2010 is het namelijk 100 jaar geleden dat Kwame Nkrumah werd geboren: de eerste president van Ghana en één van de Big Six van de onafhankelijkheidsstrijd.

Festivals
Gedurende het hele jaar zijn er in Ghana kleurrijke festivals. De data en soms ook de lokatie verschillen per jaar. Op de website www.ghanaculture.gov.gh is meer actuele informatie te vinden. Het beste advies is om lokaal te informeren. Klik ook hier en hier voor meer informatie.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeReisgidsDownloadsFotosOver ons
NieuwsKaartLinksGhanaForumFeedback


Deze site is onderdeel van het Ghanese Verkeersbureau in Nederland.
Meer verkeersbureaus of verkeersburos vindt u op www.verkeersbureau.nl Een doos bonbons van een geheime aanbidder? Dikke kans dat de cacao uit Ghana komt en de onbekende ‘Valentijn’ juist niet. Het West-Afrikaanse land doet niet aan Valentijnsdag. Ze vieren hun eigen feestje: Chocolate Day. De etalages vullen zich met rode harten. 14 februari is de dag om de stoute schoenen aan te trekken. Huwelijksaanzoeken zijn op die dag populair. Met rozen en een anoniem kaartje zet menig jongeling zijn eerste stap op weg naar een nieuw liefdesrelatie. De verkoop van chocolade bereikt rond Valentijnsdag recordhoogte. Maar niet in Ghana! Daar draait het ook om chocolade, maar of het nu zo romantisch is? Chocolate Day Ghana is één van de grootste cacaoproducenten van de wereld. Tegelijk is Ghana een grote importeur van chocolade. De bulk van de Ghaneze cacao gaat namelijk naar chocolatiers in België, Duitsland en Nederland. Dat ze in Ghana prima chocolade kunnen maken, is nog niet goed doorgedrongen bij de het grote publiek. Om de Ghanezen aan de eigen chocolade te krijgen, nam de Ghanese regering drie jaar geleden maatregelen. Chocolade kreeg een eigen feestdag en sindsdien is onze Valentijnsdag hun ‘Chocolate Day’. Op Chocolate Day wordt iedereen opgeroepen Chocolade te eten. Dat gebeurt door krantenartikelen of met oproepen op lokale radio. In de hoofdstad Accra organiseert de Ghana Tourist Board evenementen. Ghaneze topkoks presenteren bijvoorbeeld recepten op basis van cacao. En dit alles om de binnenlandse vraag naar chocolade te laten stijgen. “Want dan kan de cacaoverwerkende industrie uitbreiden en dat is nog beter voor de Ghanese economie dan een tijdelijk piek rond Valentijnsdag.”, aldus Ghana-kenner Gerard van Heusden, verbonden aan het Ghanees Verkeersbureau en auteur van de reis- en cultuurgids ‘Ervaar Ghana’. Over Ghana Ghana ligt in West-Afrika en is door zijn tropisch ligging bij de evenaar zeer geschikt om cacao te verbouwen. Meer dan … van de economie draait om de export van cacao. De cacaosector is de grootste werkgever van Ghana. Ook als vakantieland wordt Ghana steeds populairder. De bestemmingen varieren van een biologische cacaoboerderij tot een olifantensafari te voet, van de wijdse vlakte van de savanne in het noorden tot het Unesco Erfgoed: slavenforten aan het palmenstrand. M

(c) foto: Ronnie Dankelman, www.imaginative.nl