Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Wechiau - Slapen in een boom tussen nijlpaarden, richting Wa 
Auteur Bericht
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd op: za jun 20, 2009 4:21 pm
Berichten: 103
Bericht Wechiau - Slapen in een boom tussen nijlpaarden, richting Wa
Richting Wa aan de grens met Ivoorkust, Upper West Region
Het Wechiau Community Hippo Sanctuary strekt zich 40 km langs de oostelijke oever van de Black Volta River uit. Het is een beschermd gebied voor nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) en aanverwante soorten. Spectaculair zijn ook de vogels, meer dan 200 soorten. Het is een geweldige plek, heerlijk rustig en je zit (bijna) alleen tussen de wilde beesten. Eén van de hoogtepunten in Ghana! ’s Nachts hoor je het ritselen van de bladeren en de junglegeluiden. ’s Ochtends zingen de vogels je wakker. In het dorp lopen oudere vrouwen rond met traditionele Lobi lippen (houten pluggen door een gat in de bovenlip). De jongere vrouwen doen hier niet meer aan.
Wechiau is een goed voorbeeld van geslaagd ecotoerisme. Het ecotoerisme heeft ervoor gezorgd dat er een installatie voor zonne-energie is in de 17 dorpen, een nieuwe school en drinkwaterputten. Als de zon ondergaat, gaan de zonnecellantaarnpalen aan en kunnen de kinderen lezen of leren.

Te doen en te zien
Bezoek de nijlpaarden. Bij het bezoekerscentrum in het dorp kun je een tour boeken. Een gids leidt je naar het nijlpaardenreservaat, welke per auto of trotro 20 minuten verderop ligt, of 1 uur verderop met een gehuurde fiets. Je kunt op riviersafari in een kano om de beesten en vissers te zien (duur: 1-2 uur).

Bezoek een Lobi compound en ontmoet een familie met hun dagelijkse bezigheden. De opbrengsten van de tour gaan direct naar de familie (duur: 1 uur).

Slaap op een boomplatform uitkijkend over de Black Volta River. Van hieruit kun je de nijlpaarden zien en horen (duur: 12 uur, overnachting).

Geniet van het dansen en de muziek in de avond (duur: 1-1,5 uur).

Wanneer bezoeken en hoe past het in je reisplanningDe nijlpaarden zijn het beste te zien bij zonsopgang en zonsondergang. De beste tijd van het jaar voor een bezoek is het droge seizoen (december t/m mei), als het waterniveau het laagste is. Dagtrips zijn mogelijk, maar een overnachting is aan te bevelen!

Openingstijden:
dagelijks van 6u00 tot 18u00.

Accommodatie en eten en drinken
Er is een lodge met acht kamers, deze ligt 18 km van Wechiau. Er is geen elekriciteit, maar er zijn wel lampen. Er is een eetzaal, een keuken, een latrine en een douche met emmers. Lakens en muskietennet zijn aanwezig, handdoeken niet. Als je wilt slapen op het boomplatform kan de gids voor je koken. De ingrediënten hiervoor haal je zelf in Wechiau. De gids neemt ook kussens, matrassen en klamboes mee. Bij mensen thuis kun je ook overnachten. Drankjes kun je in Wechiau en bij de lodge krijgen.

Wechiau is nummer 6 op de kaart www.ghana-verkeersbureau.nl/kaart.html
Wechiau ligt 50 km ten westen van Wa. Neem daar een trotro of taxi. Rij met eigen vervoer richting Kumasi en sla af bij Ga. De zandweg leidt je naar het park. Vanuit Wechiau kun je ook met de fiets naar het park.

Contact:
Wechiau Community Hippo Sanctuary,
P.O. Box 569, Wa,
Upper West Region, Ghana;
027-5500663


ma jul 20, 2009 1:49 pm
Profiel
Bericht Re: Wechiau - Slapen in een boom tussen nijlpaarden, richting Wa
Ik ben twee dagen in Wechiau geweest vanuit Wa. Dit was op 17 en 18 april in 2007.

1. Hoe heb je de plek ervaren, wat is de sfeer?

De plek heb ik ervaren als heel bijzonder. Je bent daar midden in het bos tegen de grens van Burkina Faso. Het is er heel rustig en stil. Alleen de gids is mee en verder zijn er wat lokale mensen. Hier merk je vrij weinig van. Op het platform is er een zeer rustige sfeer. Daar breng je de nacht door. ’s Nachts hoor je er alleen de dieren en het geruis van bladeren. Daarnaast maak je kans op het horen van de nijlpaarden. Dit gebeurde bij ons dus. De riviertocht de volgende dag was ook echt genieten. Je wordt door een man rondgevaren naar de nijlpaarden in een houten kano.

2. Wat heb je gedaan/gezien en hoe beviel dat? Wat had je nog willen doen, maar…

Wij hebben geslapen op een boomplatform. Hier werden we door de gids naar toe gebracht en hij vertrok weer terug naar het kamp. Dit beviel heel erg goed. Alles was geregeld (matrassen, kussens, klamboes). We hebben ’s nachts dus nijlpaarden gehoord en dat vond ik erg speciaal. De volgende ochtend hebben we de nijlpaarden ook gezien wat eigenlijk het hele plaatje compleet maakte. Er is niks dat ik nog had willen doen. Alles wat ik wilde doen heb ik gedaan en dit maakte het tot één van de bijzonderste dagen/nacht van de vier maanden dat ik in Ghana was.

3. Was het goed te bereizen? Hoe heb je dat gedaan? (vervoer en overnachting)

Wechiau is het beste te bereizen vanuit Wa. In Wa namen we de tro-tro vanuit het Lorry station. Van daaruit moesten we een uur rijden voor we bij Wechiau waren. Waar we uit stapten stond een bord, met daarop aangegeven waar het Hippo Sanctuary is. We liepen erheen en daar werden we goed geïnformeerd. Het kamp is daar nog 19 kilometer vandaan. We konden kiezen een taxi te huren vanuit het sanctuary, dat zou zo’n 200.000 cedi’s per persoon kosten. De tweede keus is een fiets, wat 75.000 cedi’s kostte. Wij zijn gaan fietsen. Onze backpacks konden we achterlaten, zodat we alleen belangrijk spullen mee hoefden te nemen op de fiets. Het was ongeveer 2 kilometer fietsen, wat in de warmte best vermoeiend was. Voor we vertrokken kochten we rijst, groente en vlees in Wechiau. Dit werd door de gids meegenomen. Bij het kamp aangekomen konden we even uitrusten en daarna werden we rondgeleid. De gids maakte het eten klaar. Overnachten kon op verschillende plekken. Dit kon in het kamp, met een eigen tent of op één van de twee boomplatformen. Wij kozen dus voor een boomplatform, omdat we dan kans hadden nijlpaarden te horen. Dit kwam toen op 70.000 cedi’s per persoon. Daar ga je ook met de fiets naar toe en de gids neemt de matrassen, kussens en klamboes mee. Na de overnachting werden we door de gids om 7 uur opgehaald en terug naar het kamp gebracht. We ontbeten daar en vervolgens gingen we per fiets naar de rivier. Daar konden we een riversafari doen, waar ik de prijs niet meer van weet. Dit was ongeveer een uur. We werden een stuk over de Black Volta River gevaren en we zagen de nijlpaarden. Weer terug in het kamp namen we de fietsen, om weer in Wechiau te komen. Van daaruit konden we terug naar Wa met de tro-tro.


4. Wat zou beter kunnen om het (nog) geschikter te maken voor toeristen?

Ik weet zo snel niet wat beter kon. Ik vond het wel erg fijn dat er een Britse vrouw was bij de Hippo Sanctuary die ons goed informeerde.


5. Komen jouw ervaringen overeen met de informatie die je vooraf hebt meegekregen vanuit ons of vanuit bv de Bradt?

De plek heb ik uit de Bradt Travel Guide. Van te voren was niet helemaal duidelijk hoe het nou precies zat, maar gelukkig werd er alles goed uitgelegd. De prijzen komen niet meer overeen, maar het zinnetje “indeed several people have rated Wechiau as the highlight of their trip in Ghana”, kan ik inderdaad bevestigen.


ma jul 20, 2009 6:27 pm
Bericht Re: Wechiau - Slapen in een boom tussen nijlpaarden, richting Wa
Ik ben ook twee dagen in Wechiau geweest, namelijk op 28 en 29 april 2008

1. Hoe heb je de plek ervaren, wat is de sfeer?

Ik vond het een geweldige plek. Het was er heel erg stil. Wij sliepen op een boomplatform en je kon je bagage achterlaten in een "lodge", een simpel lemengebouwtje. Er zijn plannen om de accomodatie enigszins te verbeteren. Het is er erg eenvoudig, maar dat heeft ook wel wat. Slapen op het platform is erg leuk. Je kan kiezen uit meedere platforms, één bij de lodge en één aan de oevers van de rivier waar de nijlpaarden zich bevinden.

Het gebied heeft geen electriciteit en met het geld wat toeristen uitgegeven hebben zijn zonnecellen aangeschaft en als de zon ondergaat, gaan de zonnecellantaarnpalen aan en gaan de kinderen lezen/leren. Dit is echt een voorbeeld van geslaagd eco-toerisme.

2. Wat heb je gedaan/gezien en hoe beviel dat? Wat had je nog willen doen, maar…

Wij zijn een keer in een bootje op zoek gegaan naar Nijlpaarden en hebben een groepje van ongeveer 5 nijlpaarden gezien. Op de tweede dag zijn we een lokaal festival in Dodome gegaan. Heel erg interessant. Een groep vrouwen werd uitgekozen door het dorpshoofd dat bij een waarzegger was geweest. Deze vrouwen mochten een maand lang zichzelf niet wassen, moesten buiten slapen en buiten eten. Daarna was het feest op één van die dagen zijn we bij dat festival geweest, als enigste toeristen. Er werd veel muziek gemaakt, heel erg energiek gedanst en er was een kleine markt. Je zag ook nog wat Loby mensen rondlopen (met een houten schijfje in hun onder- en bovenlip). Dankzij de mensen die bij de lodge werken konden we dit kleinschalige festival bezoeken, erg leuk! Als we het festival niet bezocht hadden, waren we naar een dorpje in de omgeving gegaan om het dagelijks leven te bekijken.

3. Was het goed te bereizen? Hoe heb je dat gedaan? (vervoer en overnachting)

Wij waren met een 4x4 en dat was goed te doen. Wij kwamen van Mole MP, de weg was erg slecht. En dus twee nachten op het boomplatform.

4. Wat zou beter kunnen om het (nog) geschikter te maken voor toeristen?

Je moet je eigen eten meenemen en zelf klaarmaken. Dat is op zich prima, maar wellicht is het leuk om ook de mogelijkheid te bieden dat de lokale bevolking voor je kookt.

5. Komen jouw ervaringen overeen met de informatie die je vooraf hebt meegekregen vanuit dit forum of bv de Bradt?

Het was nog indrukwekkender dan ik gehoord had.


ma jul 20, 2009 6:27 pm
Bericht Re: Wechiau - Slapen in een boom tussen nijlpaarden, richting Wa
De reisgids "Ervaar Ghana" hebben wij (mijn vriendinnen en ik) veel gebruikt voor het plannen van onze rondreis en in Ghana.
Veel gezien.Het was zoals het boek zegt een hele ervaring.
In Wechiau (bij de nijlpaarden) hebben we niet op het boomplatform ( die was al besproken) geslapen.
Bij de lodge (is daar een dorpje achter?) vonden we de kamers niet zo fijn.
We hadden toen de keuze om boven op het dak van kleien huisjes te slapen.
Daar werden matrassen neergelegd en klamboes opgehangen , vast gemaakt aan stokken en stoelen.
Dat was super!Je sliep onder de sterrenhemel!


ma apr 18, 2011 8:00 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling