PERSBERICHT


23 Juli 2009 - Euforie en woede over Ghanees hoofd cultureel verklaarbaar
Het afgehakte hoofd van Koning Badu Bonsu II gaat eindelijk terug naar zijn geboortegrond in Ghana. Het stond jaren op sterk water als onderdeel van de academische collectie van de Universiteit van Leiden. Donderdag ondertekende Minister Verhagen, tijdelijk zaakgelastigde van Ghana in Nederland Odoi-Anim, en Ahante-stamleider Etsin Kofi II de Verklaring van Overdracht.

Het nieuws van de terugkeer krijgt veel (media)aandacht in Nederland en Ghana. De Nederlandse aandacht laat zich deels verklaren door de komkommertijd. Maar wat voor ons hooguit een curieuze begrafenis uit het verleden is, is in Ghana een reden voor nationale euforie. Hoe komt dat?

Allereerst spelen voorouders, tot vele eeuwen terug, nog steeds een belangrijke rol in de Ghanese maatschappij. Wijsheid en ouderdom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en gerespecteerde voorouders geven via visioenen hun wijsheid door aan de huidige generaties. Gesol met deze voorname stoffelijke resten doet enorm pijn in een land waar aanzien van voorouders en chiefs voor velen centraal staat.

Een tweede kernwaarde is "thuis" begraven worden. Thuis is waar je familie ( voorouders) vandaan komt. Ook al leef je al jaren ergens anders, begraven gebeurt het liefst daar. Zo schijnt de familie van de eerste president van Ghana, Dr. Kwame Nkrumbah, heimelijk geregeld te hebben dat hij begraven werd op familiegrond en niet in de hoofdstad Accra in zijn mausoleum.

Daarnaast moeten we niet onderschatten welk politiek opportunisme Nederland destijds zich veroorloofde ten koste van de Ghanese stammen. Handelspartners werden geslachtofferd omdat we onze commerciŽle interesse verloren in de slavenhandel. In een grote commerciŽle deal met de Britten stelden wij onder meer Suriname voor ons veilig. Een eeuw met bloedige oorlogen en kolonialisme volgde. Uiteindelijk heeft Ghana zich daaraan ontworsteld en werd het als eerste Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara onafhankelijk. Niet voor niets koos Obama voor Ghana als bestemming voor zijn eerste Afrikaanse staatsbezoek.

Bovenstaande culturele achtergronden zijn ontleend aan de reis- en cultuurgids "Ervaar Ghana". Deze verschijnt in augustus. De lancering markeert de start van het Ghanees Verkeersbureau voor Europa.

Meer info:
Ghanees Verkeersbureau
info@ghana-verkeersbureau.nl