VAKJURY KIEST VOOR TOERISME


Donderdag 15 oktober 2009
Vandaag is de winnaar bekend geworden van de millenniumdoelen award 2009 in Noord-Holland. Er wordt een woordje gehouden door Ans Ursem, directeur van COS Noord-Holland, de heer Borgerhouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland en de heer Wijnstra, adviseur van minister Koenders bij Buitenlandse Zaken. Alle benadrukken dat ontwikkelings-samenwerking in traditionele zin ter discussie staat en dat de vijf genomineerden een voorbeeld zijn hoe het anders kan.

In hun presentatie moeten alle genomineerden laten zien hoe zij een brug slaan tussen het ontwikkelingsland en Nederland. Dit in het verlengde van het aangekondigde nieuwe beleid van minister Koenders. Hij is van mening dat het niet meer volstaat om enkel geld te brengen naar arme landen. Samenwerking, eerlijke handel en meer bewustwording van mensen hier in Nederland komt in de toekomst centraal te staan. Men streeft ernaar dat Nederlanders in hun dagelijkse denken en doen meer gaan bijdragen aan duurzame ontwikkeling wereldwijd.

Ontmoet Afrika & Ervaar Ghana
Ontmoet Afrika is één van de genomineerden, met haar ecotoerisme-projecten in Gowrie en Sognaayilli (Noord-Ghana). In haar presentatie laten zij onder andere de reis- en cultuurgids Ervaar Ghana zien. Eén van de auteurs is immers een (oud)-vrijwilliger van Ontmoet Afrika die door haar verblijf in Ghana geïnspireerd is geraakt om in Nederland mensen bewuster te maken van duurzaam en eerlijk toerisme. Ontmoet Afrika en haar Ghana Verkeersbureau zijn partners met een vergelijkbare visie op ontwikkelingssamenwerking. De twee toerisme-projecten van Ontmoet Afrika zijn twee van de 39 ecobestemmingen die met Ervaar Ghana een etalage krijgen in Nederland. Verander de wereld, begin bij contact!

De vakjury kiest voor Ontmoet Afrika
Dat Ontmoet Afrika niet zou winnen was geen verrassing. Daarvoor waren de tussenstanden van de sms- en emailstemming al duidelijk genoeg, maar de nominatie is al een grote eer. De jury spreekt daarnaast op de verkiezingsavond zich uit en noemt het Ontmoet Afrika uit als haar favoriet. Op alle fronten is dit project een voorbeeld. Een positief beeld laten zien van Afrika, haar inwoners en ontwikkelingssamenwerking ‘nieuwe stijl’. De nominatie en verkiezing zijn een aanmoediging om hiermee vooral door te blijven gaan.

Achtergrondinformatie:
- de nominatie
- promotiefilm
- Noord-Hollands Dagblad
- www.ontmoetafrika.nl
- bestemming Sognaayilli
- bestemming Gowrie


(c) foto: Ronnie Dankelman, www.imaginative.nl