Abetifi

Nieuw in de tweede editie: Abetifi
In de tweede editie van Ervaar Ghana zijn twee bestemmingen toegevoegd, waaronder de hoogst bewoonbare plek van Ghana in de bergen bij Nkawkaw (Eastern region): Abetifi.

Op hoog niveau
Alleen al voor het klimaat en voor de weg er naar toe, is een bezoek aan Abetifi aan te bevelen. Het dorp ligt namelijk bovenop de ruige Kwahu bergketen na een pas met vergezichten. Daar tref je naast de Presbyterian Church of Ghana een gedenkplaat dat dit de hoogst bewoonbare plek van Ghana is (± 660 meter). Door de hoogte is het er 's avonds aangenaam koel. Met Kerst, Pasen en in het weekend bij begrafenisfeesten stroomt het dorp vol met Ghanese bezoekers. Abetifi is een druk plaatsje met allerlei onderwijsinstellingen; er lopen dus ook vele jongeren rond. Een beroemd Zwitsers missionarisechtpaar had hier eind 19e eeuw zijn uitvalsbasis. Het gerenoveerde missiehuis uit 1876 herbergt nu het naar hen vernoemde Ramseyer Training Centre, waar cursisten uit heel Ghana worden bijgeschoold voor functies in de kerk, het onderwijs en het maatschappelijk werk. Zelf woonde het echtpaar in het huis waar nu één van de lokale chiefs woont, de Kubaaasehene. Dat was meer dan een eeuw geleden nog ondenkbaar. De missiebrengers kregen een afgedankt stuk land vol gevaarlijke beesten. Het verhaal gaat dat dominee Ramseyer de luipaarden van zijn lijf hield door de kerkgong.

DOEN/ZIEN
• Volg een cursus Twi bij het Ramseyer Training Centre, de veel gesproken taal van de Akan in het zuiden (duur: 2 weken tot enkele maanden). Deze cursussen gaan ook in op de cultuur.
• Bekijk, met helder weer, het Voltameer vanuit het hoogst mogelijke uitzichtpunt: vanaf het weerstation bovenop de berg.
• Bezoek de werkplaats van AMO, waar met lokale en relatief goedkope materialen kleurrijke en onderwijsmiddelen worden gemaakt, zoals tangram, een alfabetmemorie of een telraam. AMO-speelgoed vindt zijn weg naar scholen in heel Ghana.
• Bezoek buurdorp Bepong met zijn ananas- en cacaoplantages.
• Wandel door de omgeving met regenwoud en de vele moestuinen. Neem wel een gids mee, want verdwalen is makkelijk.
• Neem, als je de kans krijgt, deel aan een begrafenisfeest. Deze zijn altijd in het weekend.

BEZOEKEN
Abetifi is het hele jaar te bezoeken als dagtrip vanuit Nkawkaw of met overnachting in het dorp. Nkawkaw ligt op de route tussen Accra en Kumasi, waaraan meerdere bestemmingen liggen. Het Ramseyer Training Centre (RTC) fungeert als een soort bezoekerscentrum voor toeristen. Daar kun je ook terecht voor langdurig verblijf, bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk. Er is een guesthouse met voldoende betaalbare slaapplaatsen. De keuken van het centrum is uitstekend, met zowel een lokale als een meer westerse keuken.

WEGWIJZER
Abetifi ligt ten noorden van Nkawkaw op een halfuur met de (rondrij)taxi richting Pepease. Het is nr. 25 op de interactieve kaart op deze website. Eerst gaat de rit de bergen in tot Mpraeso. Ga daar bij de kruising links en bij de kleine rotonde rechts. Via Nkwatia bereik je Abetifi. Het RTC ligt iets na de taxistandplaats tegenover de kerk.

Meer weten: www.stichtingabacus.nl

Meer nieuws?
Klik hier voor alle nieuwsberichten.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeEnglishReisgidsFilmDownloadsFotosOver ons
NieuwsAgendaKaartTipsGhanaForumFeedback