Persbericht

Armoedebestrijding door

ecotoerisme werkt


Verkeersbureau publiceert resultaten
‘Ervaar Ghana’-campagne
Toeristenaantallen naar arme noorden verdubbeld.

In 2009 opende het Ghana Verkeersbureau haar deuren met als doel 39 Ghanese ecobestemmingen te helpen aan de letterlijk broodnodige klanten. Anderhalf jaar later kijkt het Verkeersbureau tevreden terug. Na pilot-land Ghana gaat het verbreden naar andere Community Based bestemmingen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Armoedebestrijding
Voor veel plattelandsgebieden, zoals het noorden van Ghana, is het ontvangen van gasten het enige economische perspectief. Zonder werk stroomt het platteland leeg en verdwijnt bijzondere cultuur door een trek naar de steden. 'Community based' toerisme is dan ook een belangrijke focus voor economische groei van ontwikkelingslanden. Guesthouses worden gebouwd, gidsen worden opgeleid, et cetera. De grote vraag is echter: hoe komt zo’n toeristische bestemming, soms vanaf de bekende paden, op het netvlies van de ecotoerist? Zo ook in Ghana. De ‘Ervaar Ghana’-campagne moest de stroom klanten op gang brengen. Met succes.

Resultaten
Zowel de Ghana Tourist Board als de individuele bestemmingen rapporteren een gestage groei aan (Nederlandstalige) toeristen. Eva van Dijk, oprichter van het Ghana Verkeersbureau: “voor een ontwikkelingsland is een dergelijke groei sowieso prachtig. Nog mooier is dat we deze groei ook zien in het arme noorden. In 2010 bezochten naar schatting 30.000 ecotoeristen dorpsgemeenschappen in de drie noordelijke provincies. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2007”. Opvallend dat dit resultaat is bereikt met een mediabudget van 0 Euro.

De thuistoerist als doelgroep
De “Ervaar Ghana” –campagne rust op vier pijlers: een reis- en cultuurgids, een 8-delige TV-serie, een website en publieks- en persvoorlichting vanuit het Verkeersbureau. Het Verkeersbureau is daarin trendzetter van “thuistoerisme”: vanuit de luie leunstoel genieten van reisbestemmingen ver weg. “Ervaar Ghana – het boek” leest bijvoorbeeld als een roman vol sfeerimpressies en culturele achtergronden en is daarmee een reisgids die minstens zo goed verkoopt aan thuisblijvers. Het kleurrijke boek is door het verkoopsucces nu al toe aan een heruitgave. Met “Ervaar Ghana – de film” voegt het Verkeersbureau een nieuwe dimensie toe aan haar campagne. Countrymanager Gerard van Heusden :“Het journalistiek benaderen van de doelgroep is zeer effectief gebleken. We bereiken meer mensen en een substantieel deel van de thuistoerist blijkt door deze benadering alsnog ook fysiek naar Ghana af te reizen.”

Verbreding
Ghana was een pilot. De komende jaren zal het Verkeersbureau in samenwerking met het CBI en UNWTO gaan verbreden naar andere landen met eerlijke bestemmingen die het verdienen om gevonden te worden. Eva van Dijk: “op dit moment loopt een inventarisatie van kandidaten. Geïnteresseerden uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika kunnen zich bij ons melden”.

Verkeersbureau voor Community Based-toerisme
Eva van Dijk en Gerard van Heusden, Deventer
T: (+31)(0 6 505 201 76
E: info@ghana-verkeersbureau.nl
W: www.ghana-verkeersbureau.nl

Meer nieuws?
Klik hier voor alle nieuwsberichten.


VROLIJK, VEILIG EN VEELZIJDIG AFRIKAHomeEnglishReisgidsFilmDownloadsFotosOver ons
NieuwsAgendaKaartTipsGhanaForumFeedback