De grote heelmeester

BoekrecensieArhur Niggebrugge schreef met 'De grote heelmeester' een vlot leesbare thriller die speelt in Ghana.

Het plot draait om het gezin van het Nederlandse artsenechtpaar Van Amstel. Ze wonen en werken op het Ghanese platteland. In Battor om precies te zijn, tegen de Volta aan. Als de dochter gebeten wordt door een giftige pofadder volgt een worsteling tussen Westerse en Ghanese 'werkelijkheden' over gezondheid en maakbaarheid van het leven. Meer verklappen we niet. Lees het!

Wie twee boektypes integreert met Ghana als toneel, heeft uiteraard direct onze aandacht. Was 'Ervaar Ghana' de cultuurgids die leest als een roman. 'De grote heelmeester' is een roman die en-passant een inkijkje geeft in de Ghanese samenleving en cultuur. We genoten van het boek. Herinneringen aan ons eerste bezoek aan Ghana kwamen weer boven, de nuchtere levenshouding van mensen die weinig hebben, hun onbaatzuchtigheid en de vriendschappen. Arthur bracht ons hoofd weer even terug naar de Shekhinah kliniek waar schaarste noopt tot medische pragmatiek. Naar de Baobab waaronder we traditional healers vertelden over HIV en zij voor ons een kip offerden.

Voor deze thriller zijn de beschrijvingen van Ghana uitstapjes ten dienste van een spannende verhaallijn. De stijl is vlot, al had het aantal personages in de wisselende verhaallijnen wat minder gekund. Ken ik Jaw al op blz.274? Ook de flarden medisch jargon zijn de arts Arthur vergeven.

Belangrijker is dat Arthur zijn ervaringen als chirurg in Ghana op originele wijze met zijn publiek weet te delen. Voor de ervaren Ghana-ganger of -lezer ('Ervaar Ghana', Opereren in Ghana, Nood breekt wet) levert dat een thriller op in een aangenaam herkenbaar decor. Voor anderen is het een laagdrempelige kennismaking, die hopelijk smaakt naar meer.

Hier zit wel onze zorg, want ondanks de respectvolle en eerlijke manier waarop Arthur Ghana neerzet: het is en blijft een thriller. Voor de vluchtige lezer kan het stereotype beeld blijven hangen vaneen omgeving met gevaarlijke slangen, ontvoeringen, armoede, corruptie en vriendjespolitiek, zwendel met nepmedicijnen en achterhaalde opvattingen over gezondheid. Zo is de keuze van de achternaam Annan voor de slechterik met een machtige vader in de Ghanese politiek ongelukkig voor een publiek dat wellicht slechts 1 Ghanees bij naam kent: Kofi Annan. Veel staat of valt ook met de aandacht die het allerlaatste hoofdstuk nog krijgt van die niet-ingewijde lezer, hierdoor kan de clou verkeerd begrepen worden. We zijn dus heel benieuwd naar wat het boek bij juist deze doelgroep oproept.
Volg ons op twitter (Ervaar_Afrika) en blijf op de hoogte!